Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het kleinst bewoonde Friese Waddeneiland, met 933 inwoners (per 1 januari 2018), en is 20 kilometer lang en 4 kilometer breed. Het enige dorp op het eiland heet ook Schiermonnikoog.

Rust en ruimte

Het eiland Schiermonnikoog is autoluw en is dan ook met name geliefd vanwege de rust en ruimte. Het grootste gedeelte van dit veelzijdige eiland valt onder Nationaal Park Schiermonnikoog, met volop duinen, strand, bossen, wad en polder. De helft van alle planten en bloemen die in de Nederlandse flora staan vermeld, zijn op dit waddeneiland te vinden. Ook staat Schiermonnikoog bekend als vogeleiland: zelfs in het toeristisch hoogseizoen huizen hier nog altijd veel meer vogels dan mensen.

Actief

De ruimte op Schiermonnikoog zorgt ervoor dat er een uitgebreid net van wandel-, fiets- en ruiterpaden zijn die iedere vakantieganger uitnodigt om sportief en actief van de omgeving te genieten. Ook het brede strand biedt legio mogelijkheden. Het activiteitenstrand bij Paal 3 is onder jong én oud geliefd als plek om te vliegeren, strandzeilen, (kite)surfen, etc. Gebruik maken van de elementen op het strand en in de zee. Een deel van het strand, ter hoogte van het Strandpaviljoen de Marlijn, wordt in het hoogseizoen bewaakt door de lifeguards van de KNRM. Mocht het zand tussen je tenen, het zout in je haar, je even teveel worden, kies dan voor het openlucht zwembad de Dúnatter op Schiermonnikoog.